Βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη είναι η πιο γνωστή μορφή κήλης και μια από τις συχνότερες χειρουργικές παθήσεις. Είναι η πρόπτωση μέρους ενός ενδοκοιλιακού σπλάχνου (συνήθως του λεπτού εντέρου ή ενδοκοιλιακού λίπους), η οποία εμφανίζεται στη βουβωνική περιοχή,

δηλαδή ανάμεσα στο μηρό και το υπογάστριο και συγκεκριμένα στην περιοχή του δεξιού ή του αριστερού βουβωνικού πόρου. Η βουβωνοκήλη δημιουργείται συχνότερα στους άνδρες και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ή να είναι εκ γενετής. Αναλόγως της πορείας και της θέσης του σάκου σε σχέση με τα ανατομικά στοιχεία της περιοχής, χωρίζεται σε ευθεία ή λοξή. Επίσης, όπως όλες οι κήλες, διακρίνεται σε απλή ή ανατασσόμενη όταν το περιεχόμενό της μπορεί να επιστρέψει στην κοιλιά, σε μη ανατασσόμενη που προβάλει μόνιμα, σε αποφραγμένη όταν το έντερο που περιέχει έχει αποφραχθεί και σε περιεσφιγμένη, όταν είναι μη ανατασσόμενη και έχει επηρεαστεί η αιμάτωση του περιεχόμενου οργάνου.

Ποια τα αίτια που προκαλούν τη βουβωνοκήλη;

Στην επίκτητη βουβωνοκήλη (όταν εμφανίζεται μεγαλώνοντας) η συνηθέστερη αιτία είναι η παρατεταμένη πρόκληση αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης, η οποία δημιουργείται από την παχυσαρκία, τη δυσκοιλιότητα, τη βαριά σωματική άσκηση, την εγκυμοσύνη κ.α. Στην περίπτωση βουβωνοκήλης εκ γενετής, αιτίες είναι η διαταραχή του κολλαγόνου του συνδετικού ιστού της περιοχή ή από ευρύ εσωτερικό στόμιο του βουβωνικού πόρου.

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει η βουβωνοκήλη;

Τα δύο συνηθέστερα συμπτώματα που παρουσιάζει η βουβωνοκήλη είναι ο πόνος στη βουβωνική χώρα και η εμφάνιση διόγκωσης στην περιοχή. Ο πόνος μπορεί να είναι ξαφνικός ή να εμφανιστεί σταδιακά. Ο πόνος εντείνεται σε καταστάσεις αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως δυσκοιλιότητα, έντονη σωματική άσκηση. Η διόγκωση στην περιοχή μπορεί να είναι μόνιμη ή διαλείπουσα και εμφανής με γυμνό μάτι.

Πώς γίνεται η διάγνωση της βουβωνοκήλης;

Η διάγνωση, λόγω των τυπικών συμπτωμάτων της βουβωνοκήλης, γίνεται εύκολα με την κλινική εξέταση του ασθενούς. Η τοπική διόγκωση στη βουβωνική περιοχή με την εμφάνιση πόνου, ο οποίος επιδεινώνεται με το βήχα, το γέλιο κ.α. είναι τα δύο σημεία που εξασφαλίζουν στο γιατρό την άμεση διάγνωσή της.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου στην ανάπτυξη βουβωνοκήλης;

Οι παράγοντες αυτοί είναι οι εξής:

  1. Παχυσαρκία
  2. Χρόνιος βήχας
  3. Φύλο (συνηθέστερη στους άνδρες)
  4. Δυσκοιλιότητα
  5. Εγκυμοσύνη
  6. Εργασία με έντονη σωματική καταπόνηση
  7. Οικογενειακό ιστορικό

Τι θεραπείες υπάρχουν για τη βουβωνοκήλη;

Όταν γίνει διάγνωση βουβωνοκήλης, θα πρέπει να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση, καθώς η βουβωνοκήλη δεν μπορεί να αποκατασταθεί μόνη της και με το χρόνο χειροτερεύει λόγω του κινδύνου περίσφιξής της. Στην ανατάξιμη βουβωνοκήλη , δηλαδή όταν είναι δυνατή η επαναφορά του περιεχομένου της κήλης στη σωστή θέση μέσα στην κοιλιά, ο γιατρός ή και ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να πραγματοποιήσει τη διαδικασία. Το πρόβλημα όμως δεν θα έχει λυθεί, διότι μπορεί η βουβωνοκήλη να εμφανιστεί πάλι και με αυξημένο κίνδυνο περίσφιξης. Στην μη ανατάξιμη βουβωνοκήλη, η προσπάθεια ανάταξής της δεν έχει κανένα αποτέλεσμα και γι αυτό το λόγο θα πρέπει άμεσα να προγραμματιστεί η χειρουργική αποκατάστασή της. Με τη χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης διασφαλίζεται με χειρουργικό τρόπο η ανάταξη και ακολουθείται το κατάλληλο κλείσιμο του χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος που επέτρεψε την έξοδο του οργάνου από την κοιλιά, έτσι ώστε να μην ξαναεμφανιστεί η κήλη. Η αποτελεσματικότερη διόρθωση μιας βουβωνοκήλης γίνεται με τη σωστή τοποθέτηση ενός συνθετικού πλέγματος, πολύ φιλικού στους ιστούς της περιοχής. Με το πλέγμα επιτυγχάνεται η αποτελεσματική αποκατάσταση της κήλης και μειώνεται η ταλαιπωρία του ασθενούς.  Ο τρόπος τοποθέτησης του πλέγματος μπορεί να γίνει είτε με την κλασική ανοιχτή χειρουργική μέθοδο, είτε λαπαροσκοπικά.

Πώς γίνεται η βουβωνοκήλη λαπαροσκοπικά;

Με την λαπαροσκοπική μέθοδο η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης γίνεται διαμέσου 3 μικρών τομών από τις οποίες ο χειρουργός εισάγει το λαπαροσκόπιο και ειδικά σχεδιασμένες λαβίδες. Ο χειρισμός των εργαλείων αυτών παρακολουθείται από τον γιατρό από μια οθόνη. Ο σάκος της κήλης ανατάσσεται στην κοιλιά και στη συνέχεια τοποθετείται το πλέγμα, το οποίο σταθεροποιείται με μικροσκοπικά απορροφήσιμα κλιπς και βιολογική κόλλα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης στην αποκατάσταση της βουβωνοκήλης;

Όταν η βουβωνοκήλη αντιμετωπιστεί με τη λαπαροσκοπική μέθοδο προσφέρει στον ασθενή σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της ανοιχτής χειρουργικής όπως:

  1. -          γρηγορότερη αποκατάσταση
  2. -          μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο
  3. -          μηδαμινή απώλεια αίματος
  4. -          μικρότερο κίνδυνο περιεγχειρητικής λοίμωξης
  5. -          άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες